Tillbaka

?

Min son har haft Nutramigen sedan länge, nu har vi förutom mjölkproteinallergi konstaterat allergi mot vete, majs, havre och ris, kan han fortsätta med Nutramigen? Han har alltid löst bajs, lite utslag och är lite gnällig. Vad kan jag blanda i för att göra Nutramigen lite tjockare? Bovete och soja tål han...

Mumsan

Hej!
Du nämner inte hur gammal din son är. Det är viktig att ta hänsyn till ålder när man väljer andra alternativ. Världsallergiorganisationen, m.fl. expertgrupper avråder från användning av sojabaserade produkter under barnets första halvår. Jag skulle tro att det fungerar bra att göra välling/grät med bovete. Jag undrar ifall du har testat hirs (finns som flingor också), tapioca (påminner om majsstärkelse men kommer från en rot och kan köpas i hälsokostbutiker eller butiker som säljer mat från Asien), man kan ibland även hitta mald quinoa.


Du nämner inget om korn och råg, dessa sädeslag kan dock vara "kontaminerade" med vete och/eller havre beroende på produktionsrutiner. Du nämner inte ifall din son har andra allergier men det känns angeläget att du får komma i kontakt med en barndietist för att diskutera hans kost i övrigt och hur man bäst bör komponera hans kost så att din lille son kan få en så normal "ätuveckling" som möjligt trots de begränsningar som hans överkänslighet ställer. Du kan be att få prata med dietist på ditt BVC, barnmottagning eller vårdcentral eller be att få komma till en allergimottagning.


Lycka till!


Vänlig hälsning
Andrea Mikkelsen, legitimerad dietist


PS: Mina svar ersätter inte sedvanliga kontakter med hälso- och sjukvården.

 Ställ följdfråga