Tillbaka

?

Hej, har en son på 11 veckor med kolik. Jag helammar. Har gjort förändringar i kosten bl a minskat på mjölkintag men ännu inte provat fullt ut eftersom det ett tag såg ut att bli bättre. Har nu åter haft riktigt skrikiga dagar/kvällar och känner nu så intensivt dåligt samvete att jag inte testat att helt utesluta all mjölkprotein.

Fråga 1: Går det lika bra att använda t ex havremjölk i recepten istället för Nutramigen?

Fråga 2: Om det skulle funka med mjölkproteinfri kost, vad måste jag tillföra i kosttillskott, kalk? något mer?


// Tack på förhand

havremjölk kontra nutramigen

Hej!
Det är inte lätt att veta hur strikt man behöver vara med kosten. Det händer att en minskning räcker för att vissa barn ska må bättre. Det kan vara bättre att utesluta mejeriprodukter helt och hållet för att sedan pröva sig fram till vilken nivå din son tål. Detta är individuellt och det vore bra om du får diskutera detta med läkare/dietist.


Din son är bara 11 veckor gammal och växer mycket under hela första året. Immunförsvaret mognar också och situationen kan ändras redan under detta första året. Du behöver omvärdera i samråd med läkare hur du ska gå vidare.


Nu till dina frågor.

Fråga 1. Som ersättning för mejeriprodukter för dig själv kan du använda produkter baserade på havre, ris, soja och/eller kokos. MEN för din lille son gäller bröstmjölk som förstahandsval. Näst bäst är komjölksproteinfri bröstmjölksersättning och det som rekommenderas av pediatriska experter, även i tillverkning av gröt och/eller välling när det väl blir dags. Det är inte farligt att låta honom smaka på andra produkter tillgängliga i livsmedelsbutik men de innehåller inte lika mycket näring. Ingen av de produkter jag nämnde som alternativ i din kost gör anspråk på att vara bröstmjölksersättningar. Komjölksfri bröstmjölksersättning kan förskrivas av läkare eller dietist. Det finns olika alternativ och det är bra att du får hjälp att överväga vilken som passar din lille son bäst. Be om att få diskutera detta på BVC, barnmottagning eller vårdcentral.


Fråga 2. Kalcium är bara ett av de många mineraler i mjölk. Förutom mineraler finns även vitaminer och framför allt kalorier i form av fett och protein man går miste om när man är tvungen att utesluta mejeriprodukter. För en vuxen och för större barn fungerar de oftast att kompensera genom att äta lite mer av annat, hunger brukar styra detta. Det kan dock vara svårt att få i sig tillräckligt med kalcium i en genomsnittligt svensk husmanskost när man tar bort en av de största källorna, dvs mejeriprodukter. Så, för din del vore det bra med kalciumtillskott, gärna berikad med D-vitamin. Dessa finns receptfria att inhandla på apotek. När det gäller din lille son är situationen annorlunda och jag tror att jag har besvarat frågan under fråga 1. Det kan vara aktuell med kalciumtillskott längre fram, men det är sällan nödvändigt när man fullammar eller ammar och erbjuder tillägg. Däremot ska du fortsätta erbjuda D-vitamindroppar enligt BVC:s rekommendationer. Det är viktigt att du kommer i kontakt med en dietist som kan ge dig individuellt anpassad information för att du och din son ska få all den näring ni båda behöver.


Du får gärna återkomma med fler frågor och funderingar.


Lycka till!

Andrea Mikkelsen, legitimerad dietist


PS: Mina svar ersätter inte sedvanliga kontakter med hälso- och sjukvården.

 Ställ följdfråga