Tillbaka

?

Hej!
Jag har precis fått reda på att min dotter, precis 5 månader, inte tål mjölkprotein. Hon är en glad, nöjd och rund tjej.
När hon var lite drygt 4 månader provade jag att ge henne mjölkersättning och hon reagerade genom att bli röd och prickig runt munnen och jätteledsen. Förra veckan gjorde vi pricktest som var positivt. Jag helammar och har nyligen börjat lite med smakportioner.


Nu undrar jag om jag måste gå på en strikt mjölkfri diet?
Hade jag inte gett henne mjölkersättning hade jag inte vetat att hon var allergisk. Hon har ett litet eksem i vecket mellan foten och benet men är annars frisk och glad.

Vill gärna ha lite mjölk i kaffet...

Hej,

Alla bäbisar är olika och alla mammor är också olika. Detta innebär att man behöver göra en individuell bedömning från fall till fall. Den som är bäst lämpad att göra detta är läkaren som ställde diagnosen. Jag rekommenderar dig varmt att du rådgör med honom/henne och diskuterar ifall du behöver avstå och hur pass strikt du behöver vara i så fall.


Nu till frågan om lite mjölk i kaffet. Skulle läkaren råda dig att avstå från mjölk, skulle jag rekommendera dig att testa någon av de olika alternativ som finns i vanlig livsmedelsbutik, dvs mejeriersättningar baserade på ris, havre, soja eller kokos. En del föredrar de något fetare alternativen, exempelvis matlagningskräm eller ersättning för grädde. Drycken kan ibland "flocka sig" när man häller dem i kaffe. Det kan fungera bättre att värma upp dem innan man blandar med kaffet. Ytterligare ett alternativ är att använda mjölkfri vaniljglass; det finns havrebaserad och sojabaserad. När du prata med läkaren kan det vara bra att diskutera eventuellt användning av sojabaserad ersättning för din del.


De mjölkfria ersättningsprodukter tillgängliga i livsmedelshandel som jag nämner ovan är tänkta att användas i familjens mat och inte som ersättning för bröstmjölk. Till din lilla dotter är första hands valet bröstmjölk. I andra hand bör man välja komjölksproteinfri bröstmjölksersättning som dryck, att tillverka välling och/eller gröt av. Där du bor finns det förhoppningsvis dietist som erbjuder mjölkallergiskola. Hör på BVC, barnmottagning eller vårdcentral.


Du får gärna höra av dig med fler frågor och funderingar Lycka till!


Andrea Mikkelsen, legitimerad dietist


PS: Mina svar ersätter inte sedvanliga kontakter med hälso- och sjukvården

 Ställ följdfråga