Fråga dietisten om

Kost till ditt mjölkallergiska barn

Välkommen att ställa en fråga relaterat till spädbarn och komjölksproteinallergi direkt till en dietist, eller sök tidigare svar i vår arkivbank. Frågor som inte berör ämnet kan dessvärre inte besvaras. Din fråga kan komma att redigeras före publicering.

VIKTIGT! Denna frågespalt är endast en generell informationstjänst och ersätter inte din kontakt med sjukvården. Tag alltid kontakt med t ex BVC, vårdcentral, ordinarie dietist eller läkare vid sjukdom när du behöver hjälp. Frågespalten är inte avsedd för akuta frågor.  

 Ställ din fråga

Nutramigen - råd

2016-09-01

12313

Hej! Min bebis, 5 månader, har precis börjat med gröt på nutramigen, mixade havregryn och vatten. Vi gör endast 1/4-dels portion men ...

?

Hej! Min bebis, 5 månader, har precis börjat med gröt på nutramigen, mixade havregryn och vatten. Vi gör endast 1/4-dels portion men han vill verkligen ha mer, när är det ok att ge en full portion? Vi ger lite katrinplommonpure efteråt för magens skull.

Förstagångsmamma

Hejsan!

Vad kul att ditt barn verkar mycket intresserad av att börja äta. De rekommendationer som finns kring introduktion av fast föda säger att man vid ca 6 månader kan börja ge smakportioner och sakta öka mängderna. Om bebisen, precis som din son, vill ha mer mat kan det i början vara bättre att fylla på med bröstmjölk eller ersättning så att mängden mat inte ökar för fort.

Så börja försiktigt med små mängder mat, med olika smak och konsistens och ge Nutramigen efteråt om han inte verkar bli nöjd med mängden mat. Större portioner, som börjar lika små måltider kan vara rimligt att ha nått upp till omkring 8 månaders ålder.

Tack för din fråga och lycka till!

Med vänlig hälsning,
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2016-08-03

12310

Hej,Min bvc sköterska säger att jag ska prova mjölkfritt till min 6-månaders då han får eksem och förstoppning. Men hon säger inte ...

?

Hej,

Min bvc sköterska säger att jag ska prova mjölkfritt till min 6-månaders då han får eksem och förstoppning. Men hon säger inte vilken sort vi ska prova. Kan jag prova ert märke då?

Malin

Hej!

Om din BVC-sköterska rekommenderat en mjölkfri specialnäring kan du absolut prova våra produkter. Nutramigen 2 LGG är anpassad för spädbarn över 6 månader. Det är viktigt att man följer upp den mjölkfria behandlingen för att utvärdera hur det fungerat, så prata med ert BVC om hur länge ni ska prova mjölkfritt och när ni ska träffas igen för ett uppföljande besök.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2016-07-12

12304

Hej! Vi misstänker ägg- och komjölksproteinallergi hos vår dotter som är snart 8 mån. Vi väntar på tid för utredning o jag hoppas att då ...

?

Hej! Vi misstänker ägg- och komjölksproteinallergi hos vår dotter som är snart 8 mån. Vi väntar på tid för utredning o jag hoppas att då även ska få remiss till dietist då jag har mycket funderingar men jag räknar med en del väntetid.

Jag har helammat fram till 6 mån ungefär (allergin blommade upp i samband med introduktion av annan mat) o äter nu mjölkfritt men med inslag av smör o ost vilket hon verkar tåla.

I dagsläget får hon 2-3 mål mat, varav ett riktig mat o de andra gröt/smoothie o annat småplock (rån, frukt osv) resten ammar jag ( minst 6 ggr/dygn oftast mer). Jag är främst orolig för hennes kalcium o järnintag, helst skulle jag vilja ge hemmagjord gröt då jag inte är förtjust i industritillverkat men vi försöker nu ge nu sempers mjölkfria gröt 2ggr/dag. Hon får dock inte riktigt i sig en hel portion till varje måltid. Hur ska vi tänka? Jag planerar att fortsätta amma i den utsträckning vi båda vill o orkar med åtminstone några månader till. Snart kommer jag även introducera ett mål mat till o då försvinner ju ännu mer bröstmjölk. Jag är inte så sugen på att använda ersättning då hon är så stor o det aldrig behövt vara aktuellt innan heller. Kan jag räkna med att hennes behov av järn o kalcium täcks av gröt o bröstmjölk o hur ska jag tänka framöver när amningen blir mindre o mindre?

Erica Söder

Hejsan!

Hoppas ni fått en tid för utredning avseende ägg- och mjölkallergi! Visar det sig att så är fallet borde ni absolut få dietistkontakt för att då individuellt anpassade råd.

Då du fortfarande ammar får din dotter i sig en stor del av de näringsämnen hon behöver via amningen och med tillägg av de andra måltider hon får låter det som att hon bör få i sig det hon behöver. Men när ni träffar en dietist kan hen göra en bättre bedömning med mer information om din dotter än vad jag har tillgång till.

Precis som du skriver är den industritillverkade gröten (och vällingen) bra att använda sig av eftersom näringsinnehållet är större, Livsmedelsverket rekommenderar även att man provar olika sorters köpt gröt och välling från olika producenter. Man kan förstås ibland också ge hemlagad gröt, men då är det bra att berika den med t.ex. smulat palttunnbröd för att öka järninnehållet. Till de små portioner mat din dotter får kan man också tillsätta kött (och/eller bönor, linser, kikärtor), så blir det ytterligare ett tillskott av järn. Vad gäller kalcium så finns det förstås också i de berikade grötarna och vällingarna.

Med vänlig hälsning,
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2016-03-29

12274

Hej, det är om mitt barn som har mjölk alergi och frågade om mjölksocker förut. Men den mjölksocker är i sallad kryddan som finns. Kan ...

?

Hej, det är om mitt barn som har mjölk alergi och frågade om mjölksocker förut. Men den mjölksocker är i sallad kryddan som finns. Kan han äta då salladen som har sallad kryddan som innehåller mjölksocker?

Hej

Hej igen!

Det mjölksocker som är i salladskryddan är sannolikt inte renframställt, vilket innebär att det kan innehålla mjölkprotein. Däremot äter man sällan större mängder salladskrydda, så den mängd mjölkprotein ditt barn riskerar få i sig är väldigt liten. Om ditt barn kan äta denna krydda beror på hur svår mjölkallergin är och vilka symtom som brukar komma efter intag av mjölkprotein.

Då jag inte träffat er kan jag inte svara på vilka mängder mjölkprotein som skulle kunna fungera, jag rekommenderar därför att ni frågar den läkare eller dietist som är ansvarig för behandlingen av ert barn om hur ni ska göra i detta fall.

Med vänliga hälsningar,
Johanna Åkerström, leg. Dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig
kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2016-03-28

12273

Hej, mitt barn är mjölk alergi. Kan han ta produkter som innehåller mjölksocker?

?

Hej, mitt barn är mjölk alergi. Kan han ta produkter som innehåller mjölksocker?

Hej

Hejsan!

När ditt barn är allergiskt mot komjölk är det mjölkproteinet som ger allergiska reaktioner. Ditt barn kan därför tåla mjölksocker (laktos), men eftersom mjölksockret finns i komjölken tillsammans med mjölkproteinet kan rester av mjölkprotein finnas i mjölksocker. Det är därför inte möjligt att säga att ditt barn alltid tål mjölksocker, det beror på i vilken form och i vilka produkter det handlar om.

Om du vill får du gärna återkomma med vilken typ av mjölksocker du funderar på om ditt barn kan äta.

Med vänliga hälsningar,
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Nutramigen - råd

2016-02-05

12248

Hej!!Tycker inte att min lille kille blir mätt av nutramigen! Kan man tillsätta olja för mer mättnads känsla? Han är 4 veckor. ...

?

Hej!!

Tycker inte att min lille kille blir mätt av nutramigen! Kan man tillsätta olja för mer mättnads känsla? Han är 4 veckor.

MammaMia

Hej!

Då din bebis är så pass liten innehåller Nutramigen allt fett och alla andra näringsämnen som behövs. Rekommendationen när man använder Nutramigen är att man ska låta bebisens aptit styra mängden ersättning som ges, de mängdangivelser som står på burken är en fingervisning som kan anpassas efter varje enskilt spädbarn. Så om han inte verkar bli mätt kan man prova att erbjuda lite mer Nutramigen vid varje matning eller eventuellt mata lite oftare.

Med vänlig hälsning,
Johanna Åkerström, leg. dietist

Nutramigen - råd

2015-12-17

12227

Kan man använda färdig havremjölk och nutramigenpulver för att göra välling? Då slipper man koka havremusten tänkte jag.Med vänlig ...

?

Kan man använda färdig havremjölk och nutramigenpulver för att göra välling? Då slipper man koka havremusten tänkte jag.

Med vänlig hälsning, caroline

Havremjölk?

Hej!

Om man vill förtjocka ersättningen är havremust, eller majsstärkelse bra alternativ, ersättningen blir då mer som en välling. Havredryck är tunnare och ger inte samma vällinglika konsistens. Då Nutramigen innehåller den näring spädbarn behöver räcker det att blanda med vatten, men om man däremot vill ha den tjockare, mer mättande konsistensen hos en välling går det bra att blanda med havremust eller majsstärkelse. Du hittar flera recept på välling på www.nutramigen.se

Med vänlig hälsning,
Johanna Åkerström, leg. dietist