Fråga dietisten om

Kost till ditt mjölkallergiska barn

Välkommen att ställa en fråga relaterat till spädbarn och komjölksproteinallergi direkt till en dietist, eller sök tidigare svar i vår arkivbank.

Frågor som inte berör ämnet kan dessvärre inte besvaras. Din fråga kan komma att redigeras före publicering.

VIKTIGT! Denna frågespalt är endast en generell informationstjänst och ersätter inte din kontakt med sjukvården. Tag alltid kontakt med t ex BVC, vårdcentral, ordinarie dietist eller läkare vid sjukdom när du behöver hjälp. Frågespalten är inte avsedd för akuta frågor.  

 Ställ din fråga

Kostråd vid mjölkallergi

2014-09-03

11943

Hej!Jag har 2 frågor som jag hoppas kunna få lite hjälp med.Min son på 9 månader tål inte mjölkprotein (blodig avföring, mycket orolig ...

?

Hej!

Jag har 2 frågor som jag hoppas kunna få lite hjälp med.

Min son på 9 månader tål inte mjölkprotein (blodig avföring, mycket orolig sömn, kräkningar och lätta eksem). Har fått mjölkfri kost sedan 8 veckors ålder.

Nu har vi börjat att ge honom mer lagad "riktig" mat med flera ingredienser i. Nu har han har börjat kräkas mycket mer igen och sover vissa nätter väldigt oroligt igen. Vi upplever att detta kommer framför allt när han har ätit välling på havremust och mat med havregrädde/havremjölk.

Kan man vara allergisk/känslig mot havre men klara t.ex. vete och råg etc.?

Han har vid ett tillfälle också fått rejält med utslag på hela ryggen och magen som höll i sig i ca 2 dygn. Kan utslag som beror på allergi komma så sent som efter 12 timmar och hålla i sig i 2 dygn eller kan man utesluta att det beror på allergi? Det enda vi kan koppla ihop det med är att han fick mat med sojagrädde kvällen innan (har dock fått sojagrädde 2 gånger tidigare utan reaktion).

Vad är för övrigt rekommendationerna gällande soja till mjölkproteinallergiska barn?

Tacksam för svar!

MaRo2013

Hej och tack för dina välformulerade frågor.

De flesta spädbarn har bara en allergi och då är det just mjölkallergi som är den vanligaste formen. Samtidigt så innebär en allergi att risken kan öka för att man har/kan få fler. Men vad som gör att man får allergier har det forskats mycket om och görs fortfarande. "Förr" avrådde man från tex soja, ägg och fisk upp till åtminstone 1-årsåldern på riskbarn då man trodde att det kunde förhindra allergiutveckling. Sedan ganska många år tillbaka har man tagit tillbaka den rekommendationen då man inte såg något samband. Således finns det generellt ingen anledning att tex utesluta soja pga en mjölkallergi. Men om man kan sätta samband mellan symptom och matintag så skall det naturligtvis undersökas vidare av läkare.

Vanligaste formen av allergi mot sädesslag är mot det glutenprotein som finns i vete, råg och korn. Men man kan också vara allergisk mot specifika protein i bara en sort och då är det vanligast att man reagerar på veteproteinet. Så jag kan bara säga att det är ovanligt med ren havreallergi, men ingenting är omöjligt.

Oavsett så vill jag uppmuntra till att ni fortsätter sakligt om det är så att ni misstänker någon mer allergi. Kontakta sjukvården och när ni utesluter/provocerar så testa en sak i taget så ni vet vad som orsakar vad. Det är så många som utesluter livsmedel i onödan och att begränsa matintaget mer än man behöver gör underlättar sällan det dagliga livet.

Lycka till!

Anna Eriksson
Leg dietist

PS Mina svar ersätter inte sedvanligt kontakt med hälso- och sjukvården.

Nutramigen AA - råd

2014-08-19

11932

jag har precis fått Nutramigen AA till min dotter som är 4 månader. Har tidigare haft Nutramigen och där stod det att man kunde spara ...

?

jag har precis fått Nutramigen AA till min dotter som är 4 månader. Har tidigare haft Nutramigen och där stod det att man kunde spara färdiglagad i kylskåp för att sedan använda. Kan man göra det med Nutramigen AA? är ju smidigt att slippa dosera på natten.

frågande

Hej och tack för din fråga

Det går bra att använda Nutramigen AA på samma sätt som andra Nutramigen gällande blandning (se här). Produkterna är producerade i olika länder och etiketterna har utvecklats vid olika tidpunkter så därför är de inte likadana.

Nutramigen - råd

2014-08-19

11931

Hej! . Jag har helammat men upptäckt att hon mår bättre när ägg och mjölk tas bort. Nu är hon 4 1/2 månad. Provade först med Althera som ...

?

Hej! . Jag har helammat men upptäckt att hon mår bättre när ägg och mjölk tas bort. Nu är hon 4 1/2 månad. Provade först med Althera som fick av dietist men hon fick ont i magen samt svårt att bajsa. Med Nutramigen LGG så verkar magbesvären försvunnit men hennes orolighet som hon hade de två första månaderna innan jag uteslöt ägg och mjölk har kommit tillbaka. Hon sover 2 h när hon läggs till natten men sedan verkar hon inte kunna ligga still utan vrider sig hela tiden och vaknar till var 15e minut och behöver då att man ligger bredvid eller nappen. Verkar som om hon ändå delvis sover men är trött på morgonen samt svettig av ansträngning. Kan hon reagera på Nutramigen LGG på detta vis?

Längtansbarn

Hej

Sömn- och magtarmbesvär är svårt att alltid exakt veta orsakerna, även hos vuxna som ändå tydligt kan förmedla sig. Att magbesvären försvann med Nutramigen LGG tyder på att ni hittat rätt när det gäller mjölkallergin, så att sömnen förändrats igen bör inte bero på allergin, men jag kan heller inte lova. Enda sättet att försöka veta är att testa och utvärdera en sak i taget.

Med vänliga hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist

PS Mina svar ersätter inte sedvanliga kontakter med hälso- och sjukvården.

Näringsinnehåll i mjölkfri kost

2014-07-11

11909

Hej! Jag helammar men är nu orolig att han inte får i sig det han behöver från den mjölkfria kosten. Vad ska jag äta för att han ska få i sig ...

?

Hej! Jag helammar men är nu orolig att han inte får i sig det han behöver från den mjölkfria kosten.

Vad ska jag äta för att han ska få i sig all viktig näring som finns i mjölk ? Min son är 3 månader

orolig mamma

Hej

Jag förstår din oro, men du ska inte behöva vara orolig. Våra kroppar är smarta och prioriterar näringen till bebisen framför dig. Så bebisen "tar" vad den behöver och lämnar resten åt dig. Så ät som vanligt med undantag av att du utesluter mjölkprotein och försöker variera kosten med kött, fisk, kyckling och ägg samt minst 500 g frukt och grönasker per dag. Av de mjölkfria alternativen, finns det kalciumberikade sorter, välj gärna dem. Generellt rekommenderas vanligtvis kalciumtillskott till dig som mamma för att säkerställa kalciumintaget. 900 mg kalcium/dag rekommenderas till ammande (inräknat mat och dryck).

Bästa hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist

Övrigt

2014-05-28

11876

Hej! Jag har en son på 18 månader, vi fick reda på att han är mjölkprotein allergiker sedan han var ca 1 månad. Sedan dess har vi avståt ...

?

Hej!

Jag har en son på 18 månader, vi fick reda på att han är mjölkprotein allergiker sedan han var ca 1 månad. Sedan dess har vi avståt från mjölk helt och hållet.
Han är idag vegan av etiska själv och vi ser till att han får sin del av protein via linser, böner och baljväxter, han får järndroppar och kalcium med D-vitamin.
Han är 82 com lång och väger 9.2kg. Just där kommer min fråga, är han inte för "klen" för sin ålder? Han är väldigt aktiv, sitter aldrig stilla, sover jätte bra på natten samt en lur på dagen (2-3h). Vad finns det mer som jag kan ge honom som gynnar hans vikt? Tillsätter extra olja i all hans mat.

Tack!

Veganmamman

Hej och tack för din fråga.


Gällande hans längd och vikt så är han en liten pojke utifrån en ögonblicksbild, dvs han ligger mellan medel och -1 STD på längden och mellan -2 och -3 på vikten. Barn är dock olika och beroende på hur det sett ut bakåt i tiden och också relaterat till föräldrarnas längd behöver inte en låg vikt vara något problem. Men den bör följas upp av BVC eller barnmottagning.


Livsmedelsverket avråder inte från vegankost till små barn, men poängterar att det krävs mycket goda kunskaper och tillgång till berikade livsmedel och/eller kosttillskott. För att få adekvata råd utifrån just ert individuella fall måste jag rekommendera er att ta kontakt med hälso- och sjukvården då det är alltför komplicerat att ge bra råd genom en kort fråga.


Lycka till med arbetet.


Bästa hälsningar 

Anna Eriksson

leg dietist


PS: Svaret ersätter inte sedvanliga kontakter med hälso- och sjukvården.

Övrigt

2014-05-22

11874

Hej!Jag skriver ett arbete om vegankost till barn och undrar om det idag finns någon sojabaserad mjölkersättning? Jag såg att ni hade ...

?

Hej!
Jag skriver ett arbete om vegankost till barn och undrar om det idag finns någon sojabaserad mjölkersättning? Jag såg att ni hade haft en men tagit bort den, vet ni om det finns alls i Sverige eller om det måste beställas från utlandet?

Vet ni vad som rekommenderas till föräldrar som vill ge sina barn vegankost?

Mvh

Nyfiken student

Hej


Det stämmer att det in Sverige inte längre finns några modersmjölksersättningar baserade på soja.


Gällande vegankost till små barn så rekommenderar Livsmedelsverket att man ska få råd från BVC för att säkerställa näringsintaget och de säger också att det är bra om mamman ammar längre än under barnets första levnadsår för att lättare kunna täcka barnets energi- och näringsbehov. SLV avråder således inte längre från vegankost, men poängterar också att det krävs mycket goda kunskaper och tillgång till berikade livsmedel och/eller kosttillskott.


Lycka till med arbetet.


Bästa hälsningar 

Anna Eriksson

leg dietist

Kostråd vid mjölkallergi

2014-04-07

11863

Hej. Vi har.en dotter som vi precis fått reda på att hon är mjölkprotein allergiker. Vi tycker de är svårt men maten, vad man får och inte ...

?

Hej.
Vi har.en dotter som vi precis fått reda på att hon är mjölkprotein allergiker.
Vi tycker de är svårt men maten, vad man får och inte får äta. En del säger att man inte får äta ägg? Får man inte ha de i mat överhuvud taget då?
Finns de någon bra sida man kan läsa på?

Christian h vad

Hej Christian och tack för din fråga.


Jag förstår er förvirring, för mjölkprotein kan återfinnas i många typer av mat och dessutom under namn man kanske inte alltid tänker på eller känner till (såsom ost, vassle etc). För mer generell information, t ex tabeller med sådan man bör undvika hittar du i våra kostnadsfria informationsbroschyrer (t ex Komjölksfria kostråd). Ett annat tips är att läsa mer på vår länksida.


Angående ägg så finns det ingen sådan rekommendation. Dvs så vida man inte har en äggallergi också så behöver man inte utesluta ägg. "Förr" fanns det rekommendationer att utesluta "lite av varje" för att försöka förebygga andra allergier, men forskning har visat att det inte hjälper. Så sammanfattningsvis är mjölk det "enda" ni behöver utesluta så länge er läkare/dietist inte rekommenderar någonting annat.


Avslutningsvis låter det som att ni ska försöka få en remiss till t ex en dietist så att ni säkert får all information som ni behöver.


Vänligen

Anna Eriksson

Leg dietist