Fråga dietisten om

Kost till ditt mjölkallergiska barn


Under jul- och nyårshelgerna kan vi dessvärre inte publicera några svar. Det går bra att skicka in en fråga, men observera att svaret inte kommer att publiceras förrän tidigast  i januari.


Välkommen att ställa en fråga relaterat till spädbarn och komjölksproteinallergi direkt till en dietist, eller sök tidigare svar i vår arkivbank. Frågor som inte berör ämnet kan dessvärre inte besvaras. Din fråga kan komma att redigeras före publicering.

VIKTIGT! Denna frågespalt är endast en generell informationstjänst och ersätter inte din kontakt med sjukvården. Tag alltid kontakt med t ex BVC, vårdcentral, ordinarie dietist eller läkare vid sjukdom när du behöver hjälp. Frågespalten är inte avsedd för akuta frågor.  

 Ställ din fråga

Övrigt

2014-12-08

12051

hej! Har en son som har misstänkt komjölksallergi, han har symptomen slem och blod både enbart och med avföringen, han har nu gått på ...

?

hej! Har en son som har misstänkt komjölksallergi, han har symptomen slem och blod både enbart och med avföringen, han har nu gått på mjölkfritt i 10 dagar och det har inte blivit bättre, hur lång tid tar det för tarmen att läka? Vi har läkarkontakt och väntar på koloskopi som jag fått besked skulle bli om 5 månader?? Tycker det är alledes för länge att vänta.

LottaB

Hej

Jag lämnade denna fråga vidare till doktor KentÅke Henricson som svarade så här:

Det brukar ta ett par veckor innan man ser ett tydligt resultat. Tar det längre tid skall du kontakta er läkare igen för ställningstagande. Att vänta 5 månader på undersökning låter lite väl länge om det är slem och blod i avföringen.   // Kent Åke 

Bästa hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist

Kostråd vid mjölkallergi

2014-11-25

12048

Hej! Min dotter är 6 månader och jag har ätit mjölkfri kost sen hon var ca 2 månader. Hon kräktes och skrek mycket, så efter samråd med ...

?

Hej! Min dotter är 6 månader och jag har ätit mjölkfri kost sen hon var ca 2 månader. Hon kräktes och skrek mycket, så efter samråd med barnläkare så tog vi bort mjölken. Hon fortsatte att kräkas men skrek inte alls lika mycket. Nu när vi ska prova med mjölk igen så ammar jag inte längre och undrar då hur jag ska introducera mjölk i hennes kost? Ska man prova med barnmat som innehåller skummjölk eller tillsätta en liten klick smör i hennes mat? Tack på förhand?

Caroline

Hej Caroline

Det finns inga enhetliga riktlinjer för hur man ska göra utan alla gör olika. En del landsting har PM med riktlinjer; vissa går rakt på, andra går försiktigt fram. MJN har tryckt upp ett blad som använder sig till ammande, men det går egentligen lika bra att använda på barn med (beroende på hur långt de har kommit i introduktionen av vanlig mat). Se här. Tycker du det känns mycket, kan man ju prova halva mängden till exempel. Det viktigaste är att ni för övrigt har koll och lever som vanligt så att man lättare kan förstå om ev reaktioner verkligen beror på mjölk och inte en förkylning eller liknande. Om du inte fått några riktlinjer av vården och känner dig osäker bör du kontakta dem igen. Lycka till.

Bästa hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist

Kostråd vid mjölkallergi

2014-10-12

12032

Hej jag har en son som är 1 halv och har fått mjölkprotein allergi och jag undrar vad kan man ge honom för kost och dricka ...

?

Hej jag har en son som är 1 halv och har fått mjölkprotein allergi och jag undrar vad kan man ge honom för kost och dricka

lb

Hej

Jag läser det som att din son är 1,5 år och nu konstaterad mjölkproteinallergiker. Han bör äta varierat och regelbundet precis som alla småbarn, men måste undvika mjölkprotein. När man utesluter mjölk- och mejeriprodukter är det viktigt att vara medveten om att ersätta den energin och näringen med hjälp av andra produkter, t ex kalciumberikade vegetabiliska drycker istället för mjölk. Jag råder er att kontakta vården för individuella råd, för det kan vara trixigt innan man lär sig allt. I väntan på det kan du läsa mer om mjölkfri kost, vilka ingredienser man kan behöva vara uppmärksam på och här kan du beställa mer material.

Bästa hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist

Övrigt

2014-10-05

12025

Har en dotter på 4, 5 mån, som ända från födseln har kräkts mycket. Hon kräks alltid i samband med måltid och däremellan. Är alltid blöt ...

?

Har en dotter på 4, 5 mån, som ända från födseln har kräkts mycket. Hon kräks alltid i samband med måltid och däremellan. Är alltid blöt av kräkningar trots haklappar mm. Ligger o rör sig under hela måltiden. Följer vikt o längd kurvorna.

Vilken ersättning rekommenderar ni?

Maria

Hej Maria

Vilken ersättning som rekommenderas beror helt på anledningen till kräkningarna och jag utgår från att ni har bra kontakt med vården?

Om kräkningarna beror på mjölkallergi väljer de flesta  Nutramigen 1 LGG av våra produkter. Om kräkningarna beror på en omogen magmun kan Enfamil AR passa bra med sin förtjockande effekt.

Så det går inte att svara bättre än så här dessvärre, utan det är er läkare som bör avgöra beroende på vad man tror ev kan vara orsaken.

Bästa hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist

Nutramigen - råd

2014-10-03

12023

Hej! Min son har fått Nutramigen nu 1 vecka men kräker väldigt mycket. Läste någonstans att man kunde blanda i majsmjöl? ...

?

Hej! Min son har fått Nutramigen nu 1 vecka men kräker väldigt mycket. Läste någonstans att man kunde blanda i majsmjöl?

Katarina

Hej Katarina

Om kräkningarna beror på mjölkallergi kan det ta längre tid än en vecka innan det minskar då störningar i magtarmkanalen kan ta fler veckor på sig att läka. Samtidigt är det viktigt att hålla under kontroll, så jag råder dig att ta förnyad kontakt med din läkare om de inte sagt annorlunda. Småbarn under 6 månader bör dricka ersättningen som den är, men till de över 6 månader kan man göra egen välling på, tex med majsstärkelse. Då blir drycken lite tjockare, men det är viktigt att veta varför barnet kräker. Om det är en omogen magmun (som kan bli hjälp av tex tjockare konsistens) eller mjölkallergi eller något annat.

Bästa hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist

PS Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso-/sjukvården.

Nutramigen AA - råd

2014-09-26

12017

Hej!Min dotter på 6 månader började plötsligt nästan vägra Nutramigen AA och drack bara vatten. Märkte då att hon hellre drack ...

?

Hej!

Min dotter på 6 månader började plötsligt nästan vägra Nutramigen AA och drack bara vatten. Märkte då att hon hellre drack Nutramigen AA ouppvärmd. Kan jag blanda Nutramigen AA med vatten som inte är uppvärmt och ge henne direkt?

kallt

Hej

Bebisar får för sig lite trix ibland och tycker olika med temperatur. Själva Nutramigenen kan absolut drickas kall, faktum är den även löser sig bättre i kallt vatten än varmt. Bara man säkerställer att vattnet är rent.

Bästa hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist

Nutramigen - råd

2014-09-24

12004

HejFinns det risker med att använda Nutramigen? Har läst att manganhalten är för hög. BVC har rekommenderat nutramigen för mitt ...

?

Hej

Finns det risker med att använda Nutramigen? Har läst att manganhalten är för hög. BVC har rekommenderat nutramigen för mitt barnbarn. Finns det fler ersättningar som är mjölkfria men med mindre manganhalt? Jag använde själv Nutramigen till min dotter när hon var 1 månad gammal.. precis som mitt barnbarn.

MVH

M

Undran

Hej M och tack för din fråga

Jag förstår att du blir orolig om du läst något tvivelaktigt så vi är glada att du hör av dig. Eftersom du använt Nutramigen redan till din dotter vet du att produkten funnits länge i Sverige (i ca  40 år!) och Nutramigen är den modersmjölksersättning som används mest världen över till spädbarn med komjölksallergi. Om produkten inte hade varit säker hade den inte kunnat användas i så stor utsträckning och så länge. Nutramigen är säker och följer alla direktiv över hur en produkt av denna typ skall vara sammansatt, även när det gäller mangan. Mangan är en spårmineral som är livsnödvändig för normal tillväxt och utveckling.

Nutramigen är ett så kallat Livsmedels för speciella medicinska ändamål och används i samråd med hälso- och sjukvården. Om man är i behov av att byta produkt skall byte ske i samråd med dem.

Om du inte känner dig nöjd med svaret ber jag dig ringa till kundservice på 08-586 33 500 för det är inte alltid enkelt att få fram tydliga och bra svar i skrift.

Bästa hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist