Fråga dietisten om

Kost till ditt mjölkallergiska barn

Välkommen att ställa en fråga relaterat till spädbarn och komjölksproteinallergi direkt till en dietist, eller sök tidigare svar i vår arkivbank. Frågor som inte berör ämnet kan dessvärre inte besvaras. Din fråga kan komma att redigeras före publicering.

VIKTIGT! Denna frågespalt är endast en generell informationstjänst och ersätter inte din kontakt med sjukvården. Tag alltid kontakt med t ex BVC, vårdcentral, ordinarie dietist eller läkare vid sjukdom när du behöver hjälp. Frågespalten är inte avsedd för akuta frågor.  

 Ställ din fråga

Övrigt

2015-04-14

12113

Hej!Jag har en dotter som har konstaterar mjölkproteinallergi och är nu 2,5 år. Vi fick nu rådet att göra en provokation enligt schema ...

?

Hej!

Jag har en dotter som har konstaterar mjölkproteinallergi och är nu 2,5 år. Vi fick nu rådet att göra en provokation enligt schema som vi fått och det första steget var då att ha smör på smörgåsen och det började vi med förra måndagen och på onsdag kräks hos och sedan har det ända till i söndags bajsat löst med lite slem som det kan bli minns jag från när hon var bebis. Nu har hon varit lite loj och vi var till läkare på akuten i söndags då vi ville kolla upp henne. Hon fick lämna urinprov och de kände på magen. Nu undrar jag hur länge kan egentligen det vara så att hon är påverkad i magen och lite loj. Hon är dock ganska bra hemma men igår och idag ville hon inte äta lunch på dagis. Det jag undrar är bara om det är vanligt att de reagerar så här vid mjölkprovokation och att det håller i sig så här länge.

Carolina

Hej!

Ja, det kan vara så här, men det är ganska ovanligt. Men, är det inte något annat också. Lite loj, vill inte äta. Kan det vara en början på en förkylning???

Vänliga hälsningar

Kent Åke Henricson

Barnallergolog

Nutramigen AA - råd

2015-04-12

12111

Hejsan! Angående nutramigen AA vart ifrån kommer glukossirapen ifrån i denna produkt? Kan barn som har celiaki dricka denna? ...

?

Hejsan!

Angående nutramigen AA vart ifrån kommer glukossirapen ifrån i denna produkt?

Kan barn som har celiaki dricka denna?

Adrian

Hej!

Det är majsglukossirap i Nutramigen AA. Det finns inget gluten i produkten så den fungerar utmärkt för spädbarn med celiaki.

Med vänlig hälsning

Johanna Åkerström

Leg. dietist

Övrigt

2015-03-28

12107

Hej Jag har en dotter på 3 1/2 månad som är mjölkproteinallergi men nu ska vi börja med att tillsätta mjölk igen så dietisten sa en ...

?

Hej 

Jag har en dotter på 3 1/2 månad som är mjölkproteinallergi men nu ska vi börja med att tillsätta mjölk igen så dietisten sa en tesked först i hennes välling sen nästa dag blir det två och så vidare men min fråga är då om vi tar dom 5 skopor som vi ska ha i nutramigenen och sen 3 tsk vanlig välling blir det inte för tjockt då och för mycket pulver?

Linda 2014

Hej!

Du har helt rätt i att vällingen kan bli för tjock om du tar både Nutramigen och det mjölkinnehållande pulvret. Byt därför ut 1, 2, 3 osv. tsk Nutramigen mot den andra ersättningen så den totala mängden pulver blir densamma som tidigare.

Lycka till med återintroduktionen!

Med vänliga hälsningar

Johanna Åkerström, leg. dietist

Övrigt

2015-02-15

12084

Hej jag undrar om det stämmer att 2an är mer energirik än 1an?Vårt barn har haft en lite längre startsträcka för att komma igång med mat ...

?

Hej jag undrar om det stämmer att 2an är mer energirik än 1an?

Vårt barn har haft en lite längre startsträcka för att komma igång med mat (som inte är ersättning) och har fortfarande ersättningen som sitt huvudsakliga näringsintag.

Ska vi trotts detta gå över till steg 2 när barnet passerat 6 månader?

Andrea

Hej Andrea,   

Energiinnehållet i färdigblandad Nutramigen 1 och Nutramigen 2 är lika högt, dvs 68 kcal/100 ml. Däremot innehåller Nutramigen 2 mer av vissa vitaminer och mineraler än Nutramigen 1, däribland kalcium. Rekommendationen är att byta till Nutramigen 2 när barnet är 6 månader, även om det tar lite tid med introduktionen av fast föda.   På livsmedelsverkets hemsida kan man läsa följande om introduktion av fast föda vid ca 6 månaders ålder: "Fortsätt att amma eller ge modersmjölksersättning som vanligt under den här perioden. Eftersom bröstmjölk och ersättning innehåller så mycket näring behöver du inte vara orolig om barnet vill gå långsamt fram."   

Med vänliga hälsningar Johanna Åkerström, leg. dietist   

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvården

Kostråd vid mjölkallergi

2015-01-02

12066

hejhar en 8 månaders med mjölkproteinallergi kan jag ge henne soyoghurt som typ mellis??

?

hej

har en 8 månaders med mjölkproteinallergi kan jag ge henne soyoghurt som typ mellis??

Jana M Eriksson

Hej Jana!   

Om det är fastställt att ditt barn inte är allergiskt mot sojaprotein kan du ge soyghurt som mellanmål. Sojabaserade alternativ till mejeriprodukter kan ges till barn efter 6 månaders ålder, som en del i en varierad kost. Det kan dock finnas tillfällen då man avråder från sojaprodukter längre upp i åldrarna, på grund av risk för överkänslighet eller allergi. För individuellt anpassade råd för just din dotter kan du kontakta er barnläkare eller dietist.   

Med vänliga hälsningar 

Johanna Åkerström Leg. Dietist   

PS. Mina svar ersätter inte sedvanliga kontakter med hälso- och sjukvården"

Nutramigen - råd

2014-12-23

12061

Hej! Min dotter är snart 6 månader. Hon har ätit nutramigen lipil 1, men har nu vid nästa uttag fått nutramigen lipil 2 utskrivet. Min ...

?

Hej!

Min dotter är snart 6 månader. Hon har ätit nutramigen lipil 1, men har nu vid nästa uttag fått nutramigen lipil 2 utskrivet. Min fråga är; kan hon fortsätta bara äta nutramigen lipil 2? Eller är tanken att hon måste äta riktig mat vissa mål om dagen för att byta ut nutramigen? Hon har börjat med smakportioner men ej bytt ut nått mål. Känner mig lite förvirrad.

Tacksam för svar!

A_maanda

Hej

Tanken med sammansättningen i Nutramigen 2 är att den ska passa ett äldre spädbarn och då också indirekt avsedd som komplement till vanlig mat. Den räknas alltså som en så kallad "tillskottsnäring" och inte en modersmjölksersättning. Största skillnaden är dock ett högre kalciuminnehåll i Nutramigen 2. De flesta byter "rakt av" i denna åldern oavsett hur långt man kommit med den "vanliga maten".

Bästa hälsningar
Anna Eriksson, leg dietist

Kostråd vid mjölkallergi

2014-12-15

12057

Hej!Era recept på Majsgröt samt Polentagröt, är de ok att ge som smakportioner till ett barn på fyra månader?

?

Hej!

Era recept på Majsgröt samt Polentagröt, är de ok att ge som smakportioner till ett barn på fyra månader?

Alexandra

Hej

Enligt Livsmedelsverket är det ok att starta med smakprover från tidigast 4 månader så länge det inte konkurrerar med amning eller modersmjölksersättning. Även om "maten" i detta fall är baserad på Nutramigen så innehåller de ju också majsmjöl och större mängder rekommenderas från ca 6 månaders ålder, oavsett allergi eller inte.

Bästa hälsningar
Anna Eriksson, leg dietist