Fråga dietisten om

Kost till ditt mjölkallergiska barn

Välkommen att ställa en fråga relaterat till spädbarn och komjölksproteinallergi direkt till en dietist, eller sök tidigare svar i vår arkivbank. Frågor som inte berör ämnet kan dessvärre inte besvaras. Din fråga kan komma att redigeras före publicering.

VIKTIGT! Denna frågespalt är endast en generell informationstjänst och ersätter inte din kontakt med sjukvården. Tag alltid kontakt med t ex BVC, vårdcentral, ordinarie dietist eller läkare vid sjukdom när du behöver hjälp. Frågespalten är inte avsedd för akuta frågor.  

 Ställ din fråga

Kostråd vid mjölkallergi

2015-11-18

12212

Hej har en 5 månaders bebis som vi har haft jätte mycket problem med framför allt Med maten. Efter många om och men in och ut på sjukhus så ...

?

Hej har en 5 månaders bebis som vi har haft jätte mycket problem med framför allt Med maten. Efter många om och men in och ut på sjukhus så konstaterades det att han är hyper allergisk mot komjölk.

Nu undrar jag han dricker nutramigen aa och det verkar som att han inte blir mätt på det han blir mätt för stunden men inte en längre tid. Finns det nutramigen aa för 6 månader ?

Johanna rosén

Hej!

Nutramigen AA, som nyligen bytt namn till Puramino, finns inte i en annan variant för barn över 6 månader. När barnet inte verkar bli mätt av ersättningen kan man, då man vid ca 6 månaders ålder börjar med smakportioner, även reda ersättningen så att den blir som välling. Det finns recept att prova på www.nutramigen.se, under fliken mjölkfria recept.

Lycka till och återkom gärna om du har fler frågor!

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2015-11-16

12210

Hej! Min son är komjölkallergiker. Han vägrar välling som är mjölkfri och utblandad med nutran. Har förstått att man kan göra välling ...

?

Hej! Min son är komjölkallergiker.

Han vägrar välling som är mjölkfri och utblandad med nutran.

Har förstått att man kan göra välling på nutra, men hur? Och om man ska koka den hur länge kan man förvara i kylen?

Med vänlig hälsning, Madeleine

Madeleine

Hej Madeleine!

Precis som du skriver kan man till de lite äldre spädbarnen göra välling på Nutramigen och man kan bland annat använda majsstärkelse eller havremust för att få rätt konsistens. Du hittar flera recept på hemsidan, www.nutramigen.se under fliken mjölkfria recept.

När man gör vällingen kokar man blandningen av vatten och t.ex. majsstärkelse, när blandningen svalnat rör man ner Nutramigenpulvret. Den helt färdiga blandningen kan förvaras i tillsluten flaska i kylskåp (2-4 grader), i max 24 timmar. I rumstemperatur kan man inte förvara blandningen i mer än 2 timmar.

Lycka till med vällingen!

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Övrigt

2015-11-11

12207

NeofobiVår son slutade tvärt att äta mat strax innan 1,5 års ålder, först främst proteiner i alla former men nu ratar han allt på ...

?

Neofobi

Vår son slutade tvärt att äta mat strax innan 1,5 års ålder, först främst proteiner i alla former men nu ratar han allt på tallriken. Hela matsituationen är ett stort NEJ! Nu är han fylla 2 år. Välling och mackor går i, ibland frukt. Ibland yoghurt.

Erbjuder honom mat varje dag.

Ser ingen tillstymmelse till att det ska bli bättre. Hur länge ska det pågå? Är oroliga att han har brister av ämnen som påverkar viktig utveckling. Kurvorna är ok men man kan ju gå upp i vikt vid näringsbrist också. Han är pigg och glad så gott som hela dagarna, på em brukar orken ta slut och han blir gnällig och lätt irriterad.

Det här med "barn äter om de är tillräckligt hungriga" stämmer inte på vår son.

Hälsningar

Linda

Linda

Hej Linda!

Det är bra att höra att din son växer och verkar må bra, vilket talar för att han får i sig tillräckligt med energi och näring. Att du erbjuder honom mat varje dag är jättebra, fortsätt med det och prova med olika typer av smaker och konsistenser.
Att välja mat som liknar den han tycker om, men med små förändringar kan vara ett sätt att få honom att börja vänja sig vid nya smaker innan man går vidare och testar helt nya rätter.

Anledningarna till att barn vägrar äta kan vara flera, alltifrån tugg- och sväljsvårigheter till födoämnesallergier. Då ni kämpat med maten i över 6 månader låter det som att det vore bra att utreda varför han inte vill äta.
Börja med att prata med ert BVC, de kan hjälpa till med att initiera en utredning. Beroende på vad som framkommer finns det hjälp att få, t.ex. från en dietist eller en logoped.

Lycka till!

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Nutramigen - råd

2015-10-28

12200

Hej.Min läkare har sagt att jag ska introducera Nutramigen LGG till min snart 3 månaders bebis. Han går nu på Nan sensitive, min fråga ...

?

Hej.

Min läkare har sagt att jag ska introducera Nutramigen LGG till min snart 3 månaders bebis. Han går nu på Nan sensitive, min fråga är hur ska jag göra för att introducera min son långsamt för Nutramigen LGG ??

Oxbob

Hejsan!

Det kan vara bra att introducera den nya produkten och den nya smaken successivt, vi har ett introduktionsschema som man kan använda och det ser ut så här:

Dag 1 Blanda 3/4 ersättning med 1/4 Nutramigenlösning Dag 2 Blanda 1/2 ersättning med 1/2 Nutramigenlösning Dag 3 Blanda 1/4 ersättning med 3/4 Nutramigenlösning Dag 4 Nutramigenlösning

Om ni vill läsa mer om introduktion av Nutramigen finns det mer tips och råd på hemsidan, www.nutramigen.se, under flikarna: Allmänhet --> Produkter --> Introduktionsråd.

Lycka till!

Med vänlig hälsning,
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvården.

Övrigt

2015-10-10

12190

Jag har en son på 4 månader. Han har fått ersättning sedan han var 2 veckor. För va 1 månad sedan fick han väldiga utslag på sina kinder som ...

?

Jag har en son på 4 månader. Han har fått ersättning sedan han var 2 veckor. För va 1 månad sedan fick han väldiga utslag på sina kinder som blev värre efter matintag. För 2 veckor sedan började vi prova Pepticate efter råd av barnläkaren. I början var utslagen bättre men nu har dem blivit värre igen samt så har han väldigt lös avföring och illaluktande gaser. Kan det vara så att vi behöver annan ersättning?

Orolig mamma

Hej!

Jag tycker att ni ska ta kontakt med er barnläkare och berätta om att symtomen inte försvunnit, kanske har ni redan en inbokad tid för uppföljning av den mjölkfria kosten? Det finns olika sätt att gå vidare med utredningen och efter att ha pratat med er kan barnläkaren bestämma vilket som är det mest lämpliga för er situation.

Med vänlig hälsning,
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svart ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2015-09-19

12184

vad är skillnaden på althera och pepticate samt nutramigen.. ??barn ( 4 o 1/2 månader) med dåligt aptit gaser och svartgrön slemmig ...

?

vad är skillnaden på althera och pepticate samt nutramigen.. ??

barn ( 4 o 1/2 månader) med dåligt aptit gaser och svartgrön slemmig avföring illaluktande

testade althera blev något bättre me aptiten men bajset är fortf svartgrön och slemmigt

testade pepticare då upplevs att aptiten har försämrats men bajset ändrade färg till vanlig senapgult o vanligt konsestens ( ej slemmig längre inte illaluktande längre ) denna har använts i 2-3 dagar

tacksam för råd o hjälp

försörd mamma

Hejsan!

Som svar på din första fråga så är produkterna du nämner baserade på olika sorters protein, Althéra och Pepticate har en vasslebas och Nutramigen är baserad på kaseinprotein. Nutramigen är även laktosfri.

Att färgen på avföringen blir grönsvart och luktar mer illa kan förekomma när barnet får en ersättning, i de allra flesta fall är det helt normalt. Om ditt barn däremot inte blir helt symtomfritt när ni ger en mjölkfri ersättning bör man prova att ge en annan sort, vilket er barnläkare och/eller dietist kan hjälpa till med. Om inte det heller hjälper kanske det inte är mjölkallergi som är orsaken till besvären och man får då titta på andra orsaker. Så mitt råd är att ta kontakt med barnsjukvården och be om råd kring hur ni ska gå vidare så att er bebis blir av med sina symtom.

Med vänlig hälsning,
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2015-09-19

12183

hej min son har haft magbesvär , framför allt dåligt aptit och svartgrön avföring .. detta kom krypande inte direkt från födseln . han ...

?

hej min son har haft magbesvär , framför allt dåligt aptit och svartgrön avföring .. detta kom krypande inte direkt från födseln . han fick nan1 hela tiden tills han blev drygt 1 månad nästan 2 månader . läkaren bytte kosten till althera . ja upplever inte honom specialt bättre när det gäller aptiten dock äter han samma mängd som nan men d är kortare pauser ( obs bytte flaskan till en med ett litet hål) alla fall bajset är fortfarande grönt .. ja tänkte på laktosen så ja testade pepticate , o där ändrade avföringen färgen direkt o öven lukten o konsestensen men innan ja började med pepticare så började han krånga med flaskan igen äter riktigt dåligt igen

idag är min son 4 månader och drygt 2 vecko

vikten stannade i början sen tröts lagom bra mängder av altera så gick han inte upp spec mkt ändå ... ja håller på att kolapsa av oro o tankar .. ja får ingen hjälp då läkaren har svårt att lyssna på mig snälla hjälp mej o min familj som e helt förstörd .. att ge mat är den jobbigaste biten av min vardag.

orolig mamma

Hej!

Först och främst låter det som att ni behöver en ordentlig utredning kring din sons besvär. Om man har konstaterat en mjölkallergi ska man få en mjölkfri ersättning förskriven av en läkare eller en dietist, om produkten man fått inte fungerar bör man få testa andra sorter för att se ifall de gör att symtomen försvinner. Ni har provat två varianter av hydrolysat, båda är baserade på mjölkproteinet vassle och båda innehåller laktos. Det finns produkter baserade på det andra mjölkproteinet, kasein, och som även är laktosfria. Som sista steg i utredningen kan man även testa en ännu mer specialframställd produkt, anpassad för de allra mest känsliga spädbarnen. Hur man ska göra och i vilken ordning bör ni prata med er barnläkare om. Ni kan även prata med er sköterska på BVC och be om att få kontakt med en dietist, så du kan få prata om matningssituationen och vad man kan göra för att det ska gå lättare.

Hoppas din son snart mår bättre!

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvården.