Fråga dietisten om

Kost till ditt mjölkallergiska barn

Välkommen att ställa en fråga relaterat till spädbarn och komjölksproteinallergi direkt till en dietist, eller sök tidigare svar i vår arkivbank. Frågor som inte berör ämnet kan dessvärre inte besvaras. Din fråga kan komma att redigeras före publicering.

VIKTIGT! Denna frågespalt är endast en generell informationstjänst och ersätter inte din kontakt med sjukvården. Tag alltid kontakt med t ex BVC, vårdcentral, ordinarie dietist eller läkare vid sjukdom när du behöver hjälp. Frågespalten är inte avsedd för akuta frågor.  

 Ställ din fråga

Kostråd vid mjölkallergi

2015-09-19

12184

vad är skillnaden på althera och pepticate samt nutramigen.. ??barn ( 4 o 1/2 månader) med dåligt aptit gaser och svartgrön slemmig ...

?

vad är skillnaden på althera och pepticate samt nutramigen.. ??

barn ( 4 o 1/2 månader) med dåligt aptit gaser och svartgrön slemmig avföring illaluktande

testade althera blev något bättre me aptiten men bajset är fortf svartgrön och slemmigt

testade pepticare då upplevs att aptiten har försämrats men bajset ändrade färg till vanlig senapgult o vanligt konsestens ( ej slemmig längre inte illaluktande längre ) denna har använts i 2-3 dagar

tacksam för råd o hjälp

försörd mamma

Hejsan!

Som svar på din första fråga så är produkterna du nämner baserade på olika sorters protein, Althéra och Pepticate har en vasslebas och Nutramigen är baserad på kaseinprotein. Nutramigen är även laktosfri.

Att färgen på avföringen blir grönsvart och luktar mer illa kan förekomma när barnet får en ersättning, i de allra flesta fall är det helt normalt. Om ditt barn däremot inte blir helt symtomfritt när ni ger en mjölkfri ersättning bör man prova att ge en annan sort, vilket er barnläkare och/eller dietist kan hjälpa till med. Om inte det heller hjälper kanske det inte är mjölkallergi som är orsaken till besvären och man får då titta på andra orsaker. Så mitt råd är att ta kontakt med barnsjukvården och be om råd kring hur ni ska gå vidare så att er bebis blir av med sina symtom.

Med vänlig hälsning,
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2015-09-19

12183

hej min son har haft magbesvär , framför allt dåligt aptit och svartgrön avföring .. detta kom krypande inte direkt från födseln . han ...

?

hej min son har haft magbesvär , framför allt dåligt aptit och svartgrön avföring .. detta kom krypande inte direkt från födseln . han fick nan1 hela tiden tills han blev drygt 1 månad nästan 2 månader . läkaren bytte kosten till althera . ja upplever inte honom specialt bättre när det gäller aptiten dock äter han samma mängd som nan men d är kortare pauser ( obs bytte flaskan till en med ett litet hål) alla fall bajset är fortfarande grönt .. ja tänkte på laktosen så ja testade pepticate , o där ändrade avföringen färgen direkt o öven lukten o konsestensen men innan ja började med pepticare så började han krånga med flaskan igen äter riktigt dåligt igen

idag är min son 4 månader och drygt 2 vecko

vikten stannade i början sen tröts lagom bra mängder av altera så gick han inte upp spec mkt ändå ... ja håller på att kolapsa av oro o tankar .. ja får ingen hjälp då läkaren har svårt att lyssna på mig snälla hjälp mej o min familj som e helt förstörd .. att ge mat är den jobbigaste biten av min vardag.

orolig mamma

Hej!

Först och främst låter det som att ni behöver en ordentlig utredning kring din sons besvär. Om man har konstaterat en mjölkallergi ska man få en mjölkfri ersättning förskriven av en läkare eller en dietist, om produkten man fått inte fungerar bör man få testa andra sorter för att se ifall de gör att symtomen försvinner. Ni har provat två varianter av hydrolysat, båda är baserade på mjölkproteinet vassle och båda innehåller laktos. Det finns produkter baserade på det andra mjölkproteinet, kasein, och som även är laktosfria. Som sista steg i utredningen kan man även testa en ännu mer specialframställd produkt, anpassad för de allra mest känsliga spädbarnen. Hur man ska göra och i vilken ordning bör ni prata med er barnläkare om. Ni kan även prata med er sköterska på BVC och be om att få kontakt med en dietist, så du kan få prata om matningssituationen och vad man kan göra för att det ska gå lättare.

Hoppas din son snart mår bättre!

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvården.

Kostråd vid mjölkallergi

2015-07-29

12168

Har en liten pojke på 5 månader som sedan 1 månad ätit sempers mjölkfria gröt ett par gånger om dagen. Innan med nan 1 har han skrikigt och ...

?

Har en liten pojke på 5 månader som sedan 1 månad ätit sempers mjölkfria gröt ett par gånger om dagen. Innan med nan 1 har han skrikigt och kräkt mängder. Nu med gröten har det blivit bättre och undrar om nu detta inte skulle hålla i sig, vad gör jag då? Sinlac och nutramigen skriker och kräker han av. Vikten är jättebra på honom. När kan man ge andra soyaprodukter eller havre produkter som oatly tillverkar? Vill inte att sonen ska ha ont i magen och kan man utreda en 5 månaders för mjölkprotein överkänslighet? Pga att han har skrikigt och kräkt har man börjat isolera sig. Tycker inte att man får mycket stöd i detta. Vad gör jag??

lena

Hej!

Man kan absolut utreda en 5 månades bebis för mjölkallergi. Utifrån vad du skriver låter det som om att det vore bra om ni fick träffa en barnläkare, så att man kan ta reda på vad det är som ger din son besvär. Prata med BVC eller ta kontakt med en barnmottagning/barnläkare och be om en utredning, även om din son mår bra och håller vikten kan det vara bra att diskutera hans symtom och få hjälp från en dietist med hur ni kan göra med maten framöver.

Mjölkfria grötar och vällingar är anpassade för små barn från ca 6 månaders ålder, andra mjölkfria produkter så som Oatlys, är för äldre barn och vuxna och de innehåller bl.a. inte lika mycket vitaminer och mineraler.

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård

Kostråd vid mjölkallergi

2015-06-11

12147

Hej! Min dotter på 4 månader äter mjölkproteinfri ersättning. Jag har tänkt att hon ska få prova lite gröt men min fråga är då ...

?

Hej! 

Min dotter på 4 månader äter mjölkproteinfri ersättning. Jag har tänkt att hon ska få prova lite gröt men min fråga är då följande: T,ex Sempers mjölkfria ris och havregröt från 4 mån innehåller sojaprotein, kan hon äta den eller ska jag undvika den och ge till exempel Sinlac istället? Läser på många ställen att man ska undvika sojaprodukter till en viss ålder om barnet har mjölkallergi men en dietist jag nyligen pratade med sa att det inte finns vetenskapliga belägg för detta och tyckte att jag absolut kunde prova Sempers mjölkfria gröt som har sojaprotein i innehållsförteckningen. Jag vet inte vad jag ska tro eller göra, vill verkligen inte göra nåt fel som jag får ångra.. Vad säger du? Vilken gröt ska jag välja? 

Tacksam för svar! 

Mvh

Emelie

Hej! 

Precis som du skriver finns det många olika råd kring hur man ska tänka kring att ge sojaprodukter till spädbarn. Expertgrupper runt om i världen, bl.a. WAO (world allergy organization), avråder från sojabaserad modersmjölksersättning till mjölkallergiska barn före 6 månaders ålder. Men precis som du skriver finns det inga vetenskapliga belägg för att avråda, man kan läsa följande på Livsmedelsverkets hemsida: "Utifrån den kunskap som finns i dag är det dock inte motiverat att avråda från att ge sojabaserad modersmjölksersättning eller andra sojabaserade livsmedel till barn". 

Vad gäller de produkter ni tänkte prova, som inte är modersmjölksersättningar, finns det alltså ingen generell avrådan, mängden sojaprotein per portion är inte så stor och barnet äter inte heller så mycket gröt. Vid enstaka tillfällen kan barnläkare avråda från introduktion av soja på grund av barnets allergiska benägenhet, t.ex. om ett barn har väldigt många och/eller allvarliga födoämnesallergier, men det är en individuellt bedömning som görs i varje enskilt fall. Om du funderar över vad som gäller för ditt barn kan du kontakta er barnläkarmottagning och fråga. 


Med vänlig hälsning, Johanna Åkerström, leg. Dietist 

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2015-06-03

12142

Min son 9 månader äter mjölkfritt. Han har nu avstannat i längd, vikt och huvudomfång. Han är inte smal utan knubbig. Han ammades i 6 ...

?

Min son 9 månader äter mjölkfritt. Han har nu avstannat i längd, vikt och huvudomfång. Han är inte smal utan knubbig. Han ammades i 6 månader. Vad ska jag ge extra för att han ska följa sin kurva?

Pia

Hejsan!

Då man utesluter mjölkprodukter helt kan det ibland vara svårare att få i sig tillräckligt med energi (kalorier). För spädbarn är det viktigt att berika maten med fett, t.ex. i form av ca 1 tsk matolja till varje måltid. Då barn dessutom endast äter små mängder mat vid varje tillfälle är det bra att införa fler måltider, t.ex. frukost, lunch, middag samt ett par mellanmål däremellan.

Det framgår inte om din son fått mjölkfri modersmjölksersättning sedan han slutade ammas, dessa rekommenderas generellt sett upp till minst ett års ålder som komplement till vanlig mat om mjölkallergin kvarstår. Dessa produkter är anpassade för mjölkallergiska spädbarn avseende energi- och näringsinnehåll.

Då din son verkar må bra, men ändå har avstannat i vikt och längd tycker jag att det vore bra om ni fick en fördjupad och individuell bedömning av energi- och näringsintaget, be ert BVC eller er barnmottagning om att få träffa en dietist som kan hjälpa er med detta.

Hälsningar,
Johanna Åkerström, leg. Dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvården

Övrigt

2015-05-25

12135

Hej,Behöver äldre barn som inte tål mjölkprotein få i sig nutramigen vid minskad aptit för att inte tappa i vikt o få i sig näring, eller ...

?

Hej,

Behöver äldre barn som inte tål mjölkprotein få i sig nutramigen vid minskad aptit för att inte tappa i vikt o få i sig näring, eller gäller detta enbart mindre barn?

Tonåring

Hej!

Utifrån din signatur tolkar jag det som att barnet du syftar på är en tonåring. Då Nutramigen är en modersmjölksersättning/tillskottsnäring har produkten ett innehåll som är anpassat för det mindre barnet. För att en mjölkproteinallergisk tonåring ska få i sig tillräckligt med energi och näring finns det andra sätt, mjölkprodukter kan ersättas med produkter baserade på t.ex. havre, soja eller ris och som går att köpa i livsmedelsbutik. Dessa är berikade med bland annat kalcium och D-vitamin. Det finns också många andra saker man kan äta som är naturligt mjölkfria och som ger mycket energi trots att man äter små mängder, exempel på sådant är feta fiskar så som lax och sill, avokado, nötter och mandel samt olika sorters oljor (raps, oliv mm) som man kan hälla lite extra i maten. Om aptitlösheten håller i sig och vikten minskar rekommenderar jag att ni tar kontakt med sjukvården för att få individuellt anpassad behandling och råd från läkare och dietist.

Med vänlig hälsning

Johanna Åkerström, leg. Dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2015-05-05

12129

Hej.Jag har en son på 5 månader, som är allerisk mot ägg, mjölk, soja, och råg, vete, havre.Vad kan han äta när jag ...

?

Hej.
Jag har en son på 5 månader, som är allerisk mot ägg, mjölk, soja, och råg, vete, havre.
Vad kan han äta när jag slutar att amma honom ? 

Mvh. Anna

 Hej Anna!
Jag förstår att det finns en del funderingar kring maten när din son har allergi mot flera baslivsmedel.

Rekommendationen är att amma fram till 6 månaders ålder. Därefter behöver man börja komplettera modersmjölken med små portioner vanlig mat för att barnen ska få i sig tillräckligt med energi och näring. Kokt mat i form av puré är en bra början och till er son kan ni med fördel välja rotfrukter, grönsaker, kött och fisk. Ni kan berika maten med olja eller mjölkfritt margarin.

Då ni har en son med så pass många födoämnesallergier är det viktigt att ni får träffa en barndietist för att få individuella råd kring hur du kan göra när du slutar amma. Ta kontakt med den läkare som tidigare konstaterat din sons allergier och be henne/honom skriva en remiss till en dietist. 

Med vänliga hälsningar,
Johanna Åkerström, leg. Dietist