Fråga dietisten om

Kost till ditt mjölkallergiska barn

Välkommen att ställa en fråga relaterat till spädbarn och komjölksproteinallergi direkt till en dietist, eller sök tidigare svar i vår arkivbank. Frågor som inte berör ämnet kan dessvärre inte besvaras. Din fråga kan komma att redigeras före publicering.

VIKTIGT! Denna frågespalt är endast en generell informationstjänst och ersätter inte din kontakt med sjukvården. Tag alltid kontakt med t ex BVC, vårdcentral, ordinarie dietist eller läkare vid sjukdom när du behöver hjälp. Frågespalten är inte avsedd för akuta frågor.  

 Ställ din fråga

Kostråd vid mjölkallergi

2016-03-29

12274

Hej, det är om mitt barn som har mjölk alergi och frågade om mjölksocker förut. Men den mjölksocker är i sallad kryddan som finns. Kan ...

?

Hej, det är om mitt barn som har mjölk alergi och frågade om mjölksocker förut. Men den mjölksocker är i sallad kryddan som finns. Kan han äta då salladen som har sallad kryddan som innehåller mjölksocker?

Hej

Hej igen!

Det mjölksocker som är i salladskryddan är sannolikt inte renframställt, vilket innebär att det kan innehålla mjölkprotein. Däremot äter man sällan större mängder salladskrydda, så den mängd mjölkprotein ditt barn riskerar få i sig är väldigt liten. Om ditt barn kan äta denna krydda beror på hur svår mjölkallergin är och vilka symtom som brukar komma efter intag av mjölkprotein.

Då jag inte träffat er kan jag inte svara på vilka mängder mjölkprotein som skulle kunna fungera, jag rekommenderar därför att ni frågar den läkare eller dietist som är ansvarig för behandlingen av ert barn om hur ni ska göra i detta fall.

Med vänliga hälsningar,
Johanna Åkerström, leg. Dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig
kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2016-03-28

12273

Hej, mitt barn är mjölk alergi. Kan han ta produkter som innehåller mjölksocker?

?

Hej, mitt barn är mjölk alergi. Kan han ta produkter som innehåller mjölksocker?

Hej

Hejsan!

När ditt barn är allergiskt mot komjölk är det mjölkproteinet som ger allergiska reaktioner. Ditt barn kan därför tåla mjölksocker (laktos), men eftersom mjölksockret finns i komjölken tillsammans med mjölkproteinet kan rester av mjölkprotein finnas i mjölksocker. Det är därför inte möjligt att säga att ditt barn alltid tål mjölksocker, det beror på i vilken form och i vilka produkter det handlar om.

Om du vill får du gärna återkomma med vilken typ av mjölksocker du funderar på om ditt barn kan äta.

Med vänliga hälsningar,
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Nutramigen - råd

2016-02-05

12248

Hej!!Tycker inte att min lille kille blir mätt av nutramigen! Kan man tillsätta olja för mer mättnads känsla? Han är 4 veckor. ...

?

Hej!!

Tycker inte att min lille kille blir mätt av nutramigen! Kan man tillsätta olja för mer mättnads känsla? Han är 4 veckor.

MammaMia

Hej!

Då din bebis är så pass liten innehåller Nutramigen allt fett och alla andra näringsämnen som behövs. Rekommendationen när man använder Nutramigen är att man ska låta bebisens aptit styra mängden ersättning som ges, de mängdangivelser som står på burken är en fingervisning som kan anpassas efter varje enskilt spädbarn. Så om han inte verkar bli mätt kan man prova att erbjuda lite mer Nutramigen vid varje matning eller eventuellt mata lite oftare.

Med vänlig hälsning,
Johanna Åkerström, leg. dietist

Nutramigen - råd

2015-12-17

12227

Kan man använda färdig havremjölk och nutramigenpulver för att göra välling? Då slipper man koka havremusten tänkte jag.Med vänlig ...

?

Kan man använda färdig havremjölk och nutramigenpulver för att göra välling? Då slipper man koka havremusten tänkte jag.

Med vänlig hälsning, caroline

Havremjölk?

Hej!

Om man vill förtjocka ersättningen är havremust, eller majsstärkelse bra alternativ, ersättningen blir då mer som en välling. Havredryck är tunnare och ger inte samma vällinglika konsistens. Då Nutramigen innehåller den näring spädbarn behöver räcker det att blanda med vatten, men om man däremot vill ha den tjockare, mer mättande konsistensen hos en välling går det bra att blanda med havremust eller majsstärkelse. Du hittar flera recept på välling på www.nutramigen.se

Med vänlig hälsning,
Johanna Åkerström, leg. dietist

Nutramigen - råd

2015-12-05

12220

Hej har en dotter på 6 veckor som just har börjat på nutramigen. Står på burken att hon ska äta 5 skopor med 150 ml vatten 5 gånger ...

?

Hej har en dotter på 6 veckor som just har börjat på nutramigen.

Står på burken att hon ska äta 5 skopor med 150 ml vatten 5 gånger dagligen.

Men det är väldigt lite? Ska hon inte äta så ofta hon vill ha mat? Kan man ge för mycket?

Malin

Hej Malin!

Du har rätt i att anvisningarna bara är en vägledning. Märker du att den föreslagna mängden inte räcker och din dotter inte verkar bli mätt och nöjd, då kan du så klart ge mer Nutramigen.
Om det är så att det krävs mycket mer Nutramigen än de angivna mängderna för att din dotter ska bli mätt rekommenderar jag att ni kontaktar er dietist eller barnläkare för att diskutera detta.

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2015-11-18

12212

Hej har en 5 månaders bebis som vi har haft jätte mycket problem med framför allt Med maten. Efter många om och men in och ut på sjukhus så ...

?

Hej har en 5 månaders bebis som vi har haft jätte mycket problem med framför allt Med maten. Efter många om och men in och ut på sjukhus så konstaterades det att han är hyper allergisk mot komjölk.

Nu undrar jag han dricker nutramigen aa och det verkar som att han inte blir mätt på det han blir mätt för stunden men inte en längre tid. Finns det nutramigen aa för 6 månader ?

Johanna rosén

Hej!

Nutramigen AA, som nyligen bytt namn till Puramino, finns inte i en annan variant för barn över 6 månader. När barnet inte verkar bli mätt av ersättningen kan man, då man vid ca 6 månaders ålder börjar med smakportioner, även reda ersättningen så att den blir som välling. Det finns recept att prova på www.nutramigen.se, under fliken mjölkfria recept.

Lycka till och återkom gärna om du har fler frågor!

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.

Kostråd vid mjölkallergi

2015-11-16

12210

Hej! Min son är komjölkallergiker. Han vägrar välling som är mjölkfri och utblandad med nutran. Har förstått att man kan göra välling ...

?

Hej! Min son är komjölkallergiker.

Han vägrar välling som är mjölkfri och utblandad med nutran.

Har förstått att man kan göra välling på nutra, men hur? Och om man ska koka den hur länge kan man förvara i kylen?

Med vänlig hälsning, Madeleine

Madeleine

Hej Madeleine!

Precis som du skriver kan man till de lite äldre spädbarnen göra välling på Nutramigen och man kan bland annat använda majsstärkelse eller havremust för att få rätt konsistens. Du hittar flera recept på hemsidan, www.nutramigen.se under fliken mjölkfria recept.

När man gör vällingen kokar man blandningen av vatten och t.ex. majsstärkelse, när blandningen svalnat rör man ner Nutramigenpulvret. Den helt färdiga blandningen kan förvaras i tillsluten flaska i kylskåp (2-4 grader), i max 24 timmar. I rumstemperatur kan man inte förvara blandningen i mer än 2 timmar.

Lycka till med vällingen!

Med vänlig hälsning
Johanna Åkerström, leg. dietist

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvård.