Fråga dietisten om

Kost till ditt mjölkallergiska barn

Välkommen att ställa en fråga relaterat till spädbarn och komjölksproteinallergi direkt till en dietist, eller sök tidigare svar i vår arkivbank. Frågor som inte berör ämnet kan dessvärre inte besvaras. Din fråga kan komma att redigeras före publicering.

VIKTIGT! Denna frågespalt är endast en generell informationstjänst och ersätter inte din kontakt med sjukvården. Tag alltid kontakt med t ex BVC, vårdcentral, ordinarie dietist eller läkare vid sjukdom när du behöver hjälp. Frågespalten är inte avsedd för akuta frågor.  

 Ställ din fråga

Övrigt

2015-02-15

12084

Hej jag undrar om det stämmer att 2an är mer energirik än 1an?Vårt barn har haft en lite längre startsträcka för att komma igång med mat ...

?

Hej jag undrar om det stämmer att 2an är mer energirik än 1an?

Vårt barn har haft en lite längre startsträcka för att komma igång med mat (som inte är ersättning) och har fortfarande ersättningen som sitt huvudsakliga näringsintag.

Ska vi trotts detta gå över till steg 2 när barnet passerat 6 månader?

Andrea

Hej Andrea,   

Energiinnehållet i färdigblandad Nutramigen 1 och Nutramigen 2 är lika högt, dvs 68 kcal/100 ml. Däremot innehåller Nutramigen 2 mer av vissa vitaminer och mineraler än Nutramigen 1, däribland kalcium. Rekommendationen är att byta till Nutramigen 2 när barnet är 6 månader, även om det tar lite tid med introduktionen av fast föda.   På livsmedelsverkets hemsida kan man läsa följande om introduktion av fast föda vid ca 6 månaders ålder: "Fortsätt att amma eller ge modersmjölksersättning som vanligt under den här perioden. Eftersom bröstmjölk och ersättning innehåller så mycket näring behöver du inte vara orolig om barnet vill gå långsamt fram."   

Med vänliga hälsningar Johanna Åkerström, leg. dietist   

PS. Mina svar ersätter inte sedvanlig kontakt med hälso- och sjukvården

Kostråd vid mjölkallergi

2015-01-02

12066

hejhar en 8 månaders med mjölkproteinallergi kan jag ge henne soyoghurt som typ mellis??

?

hej

har en 8 månaders med mjölkproteinallergi kan jag ge henne soyoghurt som typ mellis??

Jana M Eriksson

Hej Jana!   

Om det är fastställt att ditt barn inte är allergiskt mot sojaprotein kan du ge soyghurt som mellanmål. Sojabaserade alternativ till mejeriprodukter kan ges till barn efter 6 månaders ålder, som en del i en varierad kost. Det kan dock finnas tillfällen då man avråder från sojaprodukter längre upp i åldrarna, på grund av risk för överkänslighet eller allergi. För individuellt anpassade råd för just din dotter kan du kontakta er barnläkare eller dietist.   

Med vänliga hälsningar 

Johanna Åkerström Leg. Dietist   

PS. Mina svar ersätter inte sedvanliga kontakter med hälso- och sjukvården"

Nutramigen - råd

2014-12-23

12061

Hej! Min dotter är snart 6 månader. Hon har ätit nutramigen lipil 1, men har nu vid nästa uttag fått nutramigen lipil 2 utskrivet. Min ...

?

Hej!

Min dotter är snart 6 månader. Hon har ätit nutramigen lipil 1, men har nu vid nästa uttag fått nutramigen lipil 2 utskrivet. Min fråga är; kan hon fortsätta bara äta nutramigen lipil 2? Eller är tanken att hon måste äta riktig mat vissa mål om dagen för att byta ut nutramigen? Hon har börjat med smakportioner men ej bytt ut nått mål. Känner mig lite förvirrad.

Tacksam för svar!

A_maanda

Hej

Tanken med sammansättningen i Nutramigen 2 är att den ska passa ett äldre spädbarn och då också indirekt avsedd som komplement till vanlig mat. Den räknas alltså som en så kallad "tillskottsnäring" och inte en modersmjölksersättning. Största skillnaden är dock ett högre kalciuminnehåll i Nutramigen 2. De flesta byter "rakt av" i denna åldern oavsett hur långt man kommit med den "vanliga maten".

Bästa hälsningar
Anna Eriksson, leg dietist

Kostråd vid mjölkallergi

2014-12-15

12057

Hej!Era recept på Majsgröt samt Polentagröt, är de ok att ge som smakportioner till ett barn på fyra månader?

?

Hej!

Era recept på Majsgröt samt Polentagröt, är de ok att ge som smakportioner till ett barn på fyra månader?

Alexandra

Hej

Enligt Livsmedelsverket är det ok att starta med smakprover från tidigast 4 månader så länge det inte konkurrerar med amning eller modersmjölksersättning. Även om "maten" i detta fall är baserad på Nutramigen så innehåller de ju också majsmjöl och större mängder rekommenderas från ca 6 månaders ålder, oavsett allergi eller inte.

Bästa hälsningar
Anna Eriksson, leg dietist

Övrigt

2014-12-08

12051

hej! Har en son som har misstänkt komjölksallergi, han har symptomen slem och blod både enbart och med avföringen, han har nu gått på ...

?

hej! Har en son som har misstänkt komjölksallergi, han har symptomen slem och blod både enbart och med avföringen, han har nu gått på mjölkfritt i 10 dagar och det har inte blivit bättre, hur lång tid tar det för tarmen att läka? Vi har läkarkontakt och väntar på koloskopi som jag fått besked skulle bli om 5 månader?? Tycker det är alledes för länge att vänta.

LottaB

Hej

Jag lämnade denna fråga vidare till doktor KentÅke Henricson som svarade så här:

Det brukar ta ett par veckor innan man ser ett tydligt resultat. Tar det längre tid skall du kontakta er läkare igen för ställningstagande. Att vänta 5 månader på undersökning låter lite väl länge om det är slem och blod i avföringen.   // Kent Åke 

Bästa hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist

Kostråd vid mjölkallergi

2014-11-25

12048

Hej! Min dotter är 6 månader och jag har ätit mjölkfri kost sen hon var ca 2 månader. Hon kräktes och skrek mycket, så efter samråd med ...

?

Hej! Min dotter är 6 månader och jag har ätit mjölkfri kost sen hon var ca 2 månader. Hon kräktes och skrek mycket, så efter samråd med barnläkare så tog vi bort mjölken. Hon fortsatte att kräkas men skrek inte alls lika mycket. Nu när vi ska prova med mjölk igen så ammar jag inte längre och undrar då hur jag ska introducera mjölk i hennes kost? Ska man prova med barnmat som innehåller skummjölk eller tillsätta en liten klick smör i hennes mat? Tack på förhand?

Caroline

Hej Caroline

Det finns inga enhetliga riktlinjer för hur man ska göra utan alla gör olika. En del landsting har PM med riktlinjer; vissa går rakt på, andra går försiktigt fram. MJN har tryckt upp ett blad som använder sig till ammande, men det går egentligen lika bra att använda på barn med (beroende på hur långt de har kommit i introduktionen av vanlig mat). Se här. Tycker du det känns mycket, kan man ju prova halva mängden till exempel. Det viktigaste är att ni för övrigt har koll och lever som vanligt så att man lättare kan förstå om ev reaktioner verkligen beror på mjölk och inte en förkylning eller liknande. Om du inte fått några riktlinjer av vården och känner dig osäker bör du kontakta dem igen. Lycka till.

Bästa hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist

Kostråd vid mjölkallergi

2014-10-12

12032

Hej jag har en son som är 1 halv och har fått mjölkprotein allergi och jag undrar vad kan man ge honom för kost och dricka ...

?

Hej jag har en son som är 1 halv och har fått mjölkprotein allergi och jag undrar vad kan man ge honom för kost och dricka

lb

Hej

Jag läser det som att din son är 1,5 år och nu konstaterad mjölkproteinallergiker. Han bör äta varierat och regelbundet precis som alla småbarn, men måste undvika mjölkprotein. När man utesluter mjölk- och mejeriprodukter är det viktigt att vara medveten om att ersätta den energin och näringen med hjälp av andra produkter, t ex kalciumberikade vegetabiliska drycker istället för mjölk. Jag råder er att kontakta vården för individuella råd, för det kan vara trixigt innan man lär sig allt. I väntan på det kan du läsa mer om mjölkfri kost, vilka ingredienser man kan behöva vara uppmärksam på och här kan du beställa mer material.

Bästa hälsningar
Anna Eriksson
Leg dietist